Julian Assange, fondatorul site-ului Wikileaks, a fost arestat de poliţia britanică, marţi dimineaţă, la cererea autorităţilor suedeze, care emiseseră un mandat de arestare pe numele său, pentru un presupus delict sexual.
Assange, a fost arestat de poliţia britanică în baza unui mandat de arestare european emis de Suedia, a anunţat marţi Scotland Yard, potrivit agenţiilor internaţionale de presă. Assange va compărea în cursul zilei în faţa Curţii cu Magistraţi din Westminster.
Arestarea s-a produs la ora 09.30 /locală şi GMT/, după ce australianul de 39 de ani s-a prezentat la o secţie de poliţie din Londra. Procurorii suedezi au emis un mandat de arestare pe numele lui Assange, suspectat de "viol, agresiune sexuală şi coerciţie" faţă de două femei, agresiuni prezumtive comise în august 2010, acuzaţii pe care australianul le neagă, scriu agenţiile.
Avocaţii săi vor cere eliberarea din arest pe cauţiune şi vor lupta pentru a se opune extrădării sale în Suedia. Bătălia juridică ar putea dura mai multe luni, susţine "New York Times", un cotidian care a beneficiat de un parteneriat cu siteul Wikileaks şi a dezvaluit celebrele telegrame ale diplomaţiei SUA.
Se presupune că în ultimele săptămâni, în care au fost dezvăluite telegramele, Assange s-a aflat în sudul Angliei, însă poliţia britanică nu l-a arestat din cauza unor aparente probleme de procedură.
Avocatul lui Assange, Mark Stephens, indicase luni că se afla în contact cu poliţia britanică pentru a organiza o întâlnire pe baze voluntare cu clientul său. "Cererea este de interogare a lui Julian Assange", a afirmat Stephens, care s-a declarat îngrijorat de o eventuală extrădare a clientului său în SUA.
Purtatorul de cuvânt al site-ului WikiLeaks, Kristinn Hrafnsson, a clasificat arestarea lui Julian Assange drept „un atac asupra libertatii presei, se arata pe contul de Twitter al BBC News.”Arestarea constituie un atac la adresa libertatii presei, dar actiunile grupului nostru nu vor fi oprit. Vom continua sa publicam informatiile pe care le avem”.
Assange a transmis un mesaj prin intermediul unei publicatii australiene
Cu putin timp înainte de arestare, Assange a trimis un mesaj publicatiei Australian. Ziarul a publicat pe site-ul sau o parte din textul trimis de fondatorul WikiLeaks:
„În 1958, un Rupert Murdoch tânar, la acea vreme proprietar si editor al publicatiei Adelaide`s the News, a scris: “în cursa dintre secret si adevar, adevarul va iesi în mod inevitabil învingator.”
În mesajul sau, Assange a mai vorbit si despre libertatea de exprimare, de „zilele negre” din timpul guvernarii corupte din Queensland, dar si despre copilaria lui într-o localitate rurala, „unde oamenii spuneau cu sinceritate ce aveau pe suflet”.
Potrivit mesajului trimis de Assange publicatiei Australian, politicienii „cânta în cor un refren fals”. „Întâi spun ca informatiile publicate de WikiLeaks nu au nici o importanta, apoi sustin ca pun în periol securitatea. Sa se hotarasca, nu pot fi valabile ambele variante”, spune Assange.
Julian Assange, acuzat de… “sex pe nepregatite”:
Fondatorul WikiLeaks Julian Assange este acuzat de doua suedeze de viol si agresiune sexuala. Fondatorul Wikileaks a negat acuzatiile si a declarat ca relatiile pe care le-a avut cu cele doua femei au fost consensuale.
Incidentul a avut loc în luna august, când Assange a participat la un seminar patronat de Partidul Social Democrat suedez. El a locuit pe perioada evenimentului în apartamentul uneia dintre organizatoare, care ulterior l-a acuzat de “sex pe nepregatite”.
Potrivit unui raport al politiei publicat de tabloidul britanic Daily Mail, suedeza si Assange au facut sex si au folosit un prezervativ, dar acesta s-a rupt. De la acest incident ar proveni acuzatia de “sex pe nepregatite”.
Fondatorul WikiLeaks a amenintat cu publicarea unui fisier secret
Arestarea vine la numai doua zile dupa ce Assange a amenintat cu publicarea unor informatii secrete despre închisoarea din Guantanamo în cazul în care va fi ucis, arestat sau daca site-ul pe care îl conduce va fi interzis.
În fisierul pe care Assange ameninta ca-l va publica s-ar afla date extrem de compromitatoare despre penitenciarul din Guantanamo si despre compania British Petrolium. Fondatorul Wikileaks spune ca a distribuit deja documentul electronic la peste 100.000 de persoane din întreaga lume.
Momentan, documentul nu poate fi deschis, însa în cazul în care viata hackerul australian ar fi amenintata, posesorii fisierului vor primi automat parola cu care sa acceseze informatiile.
Site-ul WikiLeaks, specializat în dezvaluirea de documente secrete, a publicat un set de peste 250.000 de note diplomatice. Actiunea este considerata “un atac la adresa comunitatii internationale” de catre Departamentul de Stat american.
Hacker, jurnalist, publicist si activist pe Internet
Julian Assange s-a nascut la 3 iulie 1971, în Australia. A devenit cunoscut în întreaga lume pentru site-ul Wikileaks, al carui fondator este. El si-a facut însa intrarea în lumea virtuala la 16 ani, în 1987, ca hacker. Dupa ce a accesat ilegal mai multe site-uri, Assange fost prins de politistii australieni în 1991 si amendat. Dupa acest moment, Assange trece în tabara “baietilor buni” din lumea IT. Din 1994, a lucrat ca programator. În paralel si-a terminat studiile. În 2006, Assange a pus bazele proiectului Wikileaks.
În urma cu câteva saptamâni, revista Time scria ca Assange ar putea fi numit omul anului pentru ca a facut informatiile secrete despre razboaiele din Irak si Afganistan mai accesibile publicului. Potrivit lui Assange, site-ul Wikileaks a publicat mai multe docmente secrete decât toata presa mondiala la un loc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu